(D)anys col·laterals
Participem a la Mostra d'obres dels tallers artístics dels Centres Penitenciaris
La Model, Barcelona 2019 · 2020
El projecte NIUS participa en l’Exposició col·lectiva “(D)ANYS COL·LATERALS” a la Presó Model de Barcelona on es mostren peces creades dins els tallers creatius per interns i internes de tots els Centres Penitenciaris de Catalunya.
Dins aquest marc, Projecte Nius ofereix diferents accions amb la col·laboració de pares i mares internes dels CP Brians 2 i Dones de BCN:
· Instal·lació "NIUS, l'experiència"
· Instal·ació “L’INVISIBLE. Famílies comunicant ”
· Pre-Estrena de l'espectacle TUNTI - TAPAU
· Ponència "Projecte Nius: experiències socio-artístiques parentals"
"NIUS, L'EXPERIÈNCIA" dins la cel·la 309
Reproduim dins d'una cel·la un niu on guardar alló més fràgil i que més estimem: la infancia de les nostres vides. Les dones i els homes que viuen privats de llibertat fan aquest exercici protector dins el seu cos, que viu en espais on la sensibilitat, la bellesa i la tendresa tenen poc lloc.
Idea original i realització: Helena Cabo, Eva Vázquez Abraham, Ángela Peinado; Guillermo Vázquez i Xavi Pérez “Estructures Artesanes” . Amb mares i pares dels CP Brians 2 i Dones de Bcn. Vídeo: Anna Oset. Amb l’especial col·laboració del Projecte del Grup de Gestió d'Educació i Responsabilitat Parental del CP Brians 2 i FieldTurf EMEA.
“L’INVISIBLE. Famílies comunicant ” a l'Àrea de Comunicacions
Volem mostrar allò que no es veu, allò que passa i no es pot tocar; que queda entre la mirada, la història de cada cos i la intensitat dels moments curts i poc mimats. I tot té una temperatura, una olor, un so, que encara que no es vegi, hi és. I te tant valor com allò que és palpable, perquè molts cops l’invisible és el que ens fa seguir amb ganes de seguir.
Els retrats són de les mares que viuen amb els seus infants (0-3 anys) a l'Àrea de Maternitat del Centre Penitenciari de Dones de Bcn i els pares del Grup de Parentalitat del Centre Penitenciari de Brians 2. Tot@s han participat durant un any en els tallers d'el·laboració de l'escenografia de l'espectacle TUNTI - TAPAU i als tallers i espectacles que hem ofert per gaudir amb les seves famílies.
Les il·lustracions són inspirades amb el què ens han explicat que senten els pares i les mares quan veuen els seus familiras dins la presó: com si estigués a casa, dins el mar, molt d'amor, els veig grans però els recordo petits,... També hem copiat dibuixos fents pels infants que han participat en el projecte.
Idea original: Helena Cabo / Retrats: Elisenda Fontarnau /
Il·lustracions: Eva Vázquez Abraham, Sebastià D, Helena Cabo / Àudio: Anna Oset.
Doble objectiu de les accions:
+ Explicar el projecte artístic-social NIUS deixant constància de tota l’experiència viscuda dins els Centres Penitenciaris en els tallers familiars de música i dels tallers creatius per elaborar l’escenografia de l’espectacle TUNTI - TAPAU.
+ Volem crear un espai de reflexió on posem la mirada en l’existència d’altres maternitats i paternitats en la nostra societat. Enllaçar els seus vincles dins d’una estructura penitenciaria genera altres maneres d’estimar, de relacionar-se i d’estar al món.
Volem mostrar aquestes vivències mirant i escoltant les persones que ho estant vivint en pròpia pell. I donar espai a quelcom que tendeix a ésser desconegut, amagat, silenciat i ple de perjudicis, molts cops inconscients.
Mirar i mostrar per construir també des de la força de l’amor innat que es viu en l’essència familiar.